Tesiuni Iran-Israel


Iranul a realizat experimente secrete şi a avut programe al căror singur scop este acela de a dezvolta armament nuclear, a anunţat în această seară Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) prin cel mai detaliat raport realizat până în prezent privind programul nuclear al Teheranului.

Israelul va fi ”distrus”, în cazul în care această ţară va ataca instalaţiile nucleare ale Teheranului, a avertizat astăzi șeful adjunct al Statului Major al forţelor iraniene, generalul Masoud Jazayeri. Acesta a precizat și că riposta iraniană ”nu va fi limitată doar la Orientul Mijlociu”.

”Centrul nuclear israelian de la Dimona este cea mai accesibilă ţintă pe care am putea-o viza şi dispunem de capacităţi şi mai importante. La cea mai mică acţiune a Israelului, vom asista la distrugerea acestuia”, a declarat generalul Jazayeri, citat de televiziunea iraniană.
Iranul nu îşi va abandona ”niciodată” programul nuclear, dar va continua să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, în pofida celui mai recent raport al său, extrem de critic la adresa Teheranului. Anunțul a fost făcut de reprezentantul republicii islamice pe lângă agenţia ONU.

Iranul ”nu va renunţa niciodată la drepturile legitime” în domeniul nuclear, dar, în calitate de ţară responsabilă, va continua să îşi respecte obligaţiile în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară, ce prevede supervizarea activităţilor sale de căre AIEA, a declarat Ali Asghar Soltanieh, citat de agenţia oficială IRNA.

Documentul elaborat de AIEA citează informaţii obţinute din surse credibile care atestă caracterul militar al programului nuclear al Iranului.

Documentul Agenției ONU, precedat de speculaţiile presei israeliene privind un eventual atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, a detaliat noi dovezi care sugerează că Teheranul a desfăşurat un program ce a avut ca scop dezvoltarea de armament nuclear, relatează agențiile de presă. ”AIEA se teme că programul nuclear al Iranului are o dimensiune nucleară”, se spune în raportul elaborat de agenţia ONU.

Documentul a inclus şi o anexă de 13 pagini ce conţinea o descriere tehnică detaliată a cercetărilor AIEA.

Citând surse şi informaţii credibile, Agenția atomică a ONU a anunţat că datele obţinute atestă faptul că ”Iranul a desfăşurat activităţi relevante pentru dezvoltarea unor arme nucleare explozibile”. ”Potrivit informaţiilor obţinute, înainte de sfârşitul anului 2003, aceste activităţi se desfăşurau în cadrul unui program organizat, iar unele dintre aceste activităţi încă se mai derulează”, se spune în document.

SUA şi aliaţii săi urmează să facă presiuni pentru impunerea de sancţiuni şi mai dure împotriva Teheranului.

Iranul a calificat acuzaţiile ca fiind nefondate şi neadevărate.

Moscova se declară “decepţionată”

Rusia a criticat însă punerea în circulaţie, în ultimele săptămâni, a concluziilor raportului AIEA, apreciind că documentul alimentează tensiunile între marile puteri şi Teheran.

”Moscova încearcă o puternică decepţie pentru faptul că raportul AIEA cu privire la Iran, despre care s-a vorbit şi s-a scris mult în ultimele zile, a fost transformat într-o nouă sursă de creştere a tensiunilor în jurul problemelor legate de dosarul nuclear iranian”, a indicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Raportul AIEA urmează să fie discutat la reuniunea Consiliului Guvernatorilor al Agenției, în zilele de 17 şi 18 noiembrie

Sursa : Jerusalem Daily Net News

Leave a comment

Filed under Politica Israel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s